Η Ελλάδα ως πολυπολιτισμική κουρελού

2017-02-20 14:53

Αγωνιούν πολλοί ότι ''η Ελλάδα ΜΑΣ θα μετατραπεί σε πολυπολιτισμική κουρελού''! 

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι γεγονός στην Ελλάδα της νεωτερικότητας και περισσότερο στην Ελλάδα του τελευταίου μισού αιώνα. 

Το θέμα δηλαδή δεν είναι ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε πολυπολιτισμική χώρα. Το θέμα είναι ότι, επειδή γίναμε πολυπολιτισμική χώρα, τώρα κινδυνεύουμε με διάλυση και αφανισμό. Αυτό ας μην φαίνεται υπερβολή, διότι αν έχουμε ήδη εκλείψει ως πολιτισμική οντότητα, τότε η φυσική μας εξαφάνιση, είναι μικρής αξίας και νομοτελειακό ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχει στον κόσμο, παράδειγμα κοινωνίας χωρίς έναν κοινό πολιτισμικό άξονα αναφοράς.

Δεν είναι βέβαια οι πολιτισμοί που συνυπάρχουν στον ελλαδικό χώρο, τεραστίων διαφορών, όπως ο Δυτικός από τον Ασιατικό ή τον Αφρικανικό πολιτισμό, αλλά είναι σε μικρότερη κλίμακα διαφορετικοί. Διαφορετικοί, ριζωμένοι και διχαστικοί σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για νοσηρή πολυπολιτισμικότητα, προάγγελο και βάση κάθε διάλυσης και κάθε ιστορικής συμφοράς.

Διότι, μπορεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα, όμως αυτό δεν αρκεί για να μας κάνει κοινωνούς ενός πολιτισμού, όπως, όλοι όσοι μιλούν την Γαλλικήν δεν είναι όλοι Γάλλοι.

Είναι δυνατό, να μετέχουν στην ίδια πολιτισμική πρόταση,

- οι άθεοι χριστιανοί με τους άθεους λοιπούς;

- οι αρχαιολάγνοι με τους βυζαντινολάγνους;

- οι εβραίοι με τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς;

- οι κομμουνιστές με τους φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς;

- οι στρέιτ με τους γκέι;

- οι αποδομητές με τους παραδοσιολάτρες;

- οι δυτικολάγνοι με τους ανατολίτες,

- οι αναθεωρητές του πανεπιστημιακού χώρου με την μούχλα του στρατιωτικού χώρου και των σωμάτων ασφαλείας

- η αναλγησία του δημοσίου και των πολιτικών με την κτηνωδία του ιδιωτικού τομέα;

- οι σαχλαμπούρδες της υψηλής κοινωνίας, του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, με τους βαθύτατα καλλιεργημένους του περιθωρίου;

 

Νοσηρή πολυφωνία, ΒΑΒΕΛ!

 

Δεν είναι θέμα ελληνικής περηφάνιας και εγωισμού.

Όλοι οι λαοί είναι εγωιστές. Ειδικά οι λαοί της Δύσης! Μπορούν όμως να συνυπάρξουν, διότι έχουν κοινή πολιτισμική αναφορά. Έναν πυλώνα που ενώνει ακόμα και τις πιο ακραίες ομάδες. Έχουν τους θεσμούς στους οποίους αποδίδεται μεταφυσική αξία. Πρόκειται για πανίσχυρους διαμεσολαβητές σχέσεων. Κοινές ράγες πάνω στις οποίες κινούνται οι διαφορετικές κουλτούρες.

Έτσι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ''πολυπολιτισμική’’ κοινωνία.

Στην πραγματικότητα δεν είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Είναι πολλές εχθρικές κοινωνίες εν υπνώσει. Εχθροί που συμβιώνουν κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, υπακούοντας σε έναν τιμωρό θεό (θεσμούς), περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να επικρατήσουν (πχ οι μουσουλμάνοι να γίνουν πλειοψηφία). Να εκθρονίσουν τον ένα θεό (θεσμό) και να βάλουν στη θέση του άλλο (σαρία). Κοινωνίες εν ειρήνη, λόγω της αδυναμίας πολέμου. Δυνητικώς αυριανοί αντίπαλοι.   

Όλοι οι λαοί που δεν απειλούνται με αφανισμό, είναι ως επί το πλείστον μονοπολιτισμικοί, ανεξάρτητα με το αν είναι πολυεθνικοί ή όχι.

Όπως οι λαοί της Ανατολής. Για παράδειγμα οι Τούρκοι. Και εκεί συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί. Κούρδοι, χριστιανοί (εξισλαμισμένοι), κοσμικοί Τούρκοι, Ισλαμιστές. Όλοι όμως είχαν κοινή αναφορά στον κεμαλο-εθνικο-ισλαμισμό (μέχρι τώρα) και από τώρα και πέρα απ’ ότι φαίνεται στον ισλαμο-εθνικισμό. Επειδή όμως οι πολιτισμικοί άξονες αναφοράς αυτοί είναι τεχνητοί (Κεμάλ - Ερντογάν), δεν ‘’έδεσαν’’ με τους λαούς και τώρα η Τουρκία απειλείται με διάλυση.  

Να μην αναφερθούμε σε άλλες χώρες όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, η Κίνα, η Ινδία κλπ. Και εκεί έγινε προσπάθεια καθορισμού κοινής ταυτότητας με τεχνητούς πυλώνες αναφοράς όπως ο Μαρξισμός. Όμως ο κομμουνισμός στην Κίνα και τη Ρωσία δεν κατάφερε να ενώσει τα διεστώτα. Νέοι πυλώνες γεννήθηκαν, ή μάλλον ανασύρθηκαν από το παρελθόν (για να έχουν αυτή τη μεταφυσική αναφορά) σε συνδυασμό με αφομοίωση νέων προτάσεων από τον κόσμο.

Προσφάτως βλέπουμε ότι ακόμα και αυτές οι κοινωνίες υποδείγματα (ΗΠΑ), που ένωσαν κάθε καρυδιάς καρύδι, κάτω από το τεχνητό σύνθημα ‘’one nation under God’’, κινδυνεύουν με εμφύλιο (αντιδράσεις από εκλογή Τramp).

Στην Ελλάδα που δείχνει νάχει χάσει προ πολλού τον αρχαίο τρόπο αφομοίωσης των πολιτισμικών προτύπων και σύνθεσης νέων προτάσεων καλύτερων από τα συνθετικά τους, όλες οι κουλτούρες που τη συνθέτουν είναι διχαστικές. Δείτε τους δεξιούς κι αριστερούς στην Ελλάδα.

Κοινή μεταφυσική αναφορά ΜΗΔΕΝ. Θεσμοί ανύπαρκτοι.

Η κοινωνία πολιτισμικά ανερμάτιστη και κατακερματισμένη. Έρμαιο κάθε επιβουλής.

Κυρίαρχη κουλτούρα, η φαυλότητα που καθιερώθηκε ως κοινός πυλώνας αναφοράς. Η φαυλότητα και μηδενισμός.

 

ΝΑΛ