Υπάρχει Φάντασμα στην Μηχανή;

2023-08-05 11:21

Υπάρχει φάντασμα στη μηχανή;

H ουσία του ανθρώπου είναι η ελευθερία Είναι η ελευθερία ενός αυτοπροσδιορισμού, ο οποίος είναι πάντοτε πραγματικά απρόσμενος. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο μπορούμε να το θέσουμε εκ των προτέρων. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποτέ, γιατί ένας άνθρωπος κάνει αυτό το οποίο κάνει, ή τι θα κάνει τελικά.

Αυτό είναι η Ελευθερία.

Ενώ ένα ρομπότ, ξέρεις τι θα κάνει και ξέρεις πως θα κάνει αυτό που θα κάνει.

Τώρα βέβαια τίθεται το θέμα, υπάρχει δυνατότητα το ρομπότ να επιλέξει;

Eάν επιλέξει, θα επιλέξει πάλι μέσα από μεταβλητές τις οποίες ορίζει κάποιος άλλος. Ποτέ η ελευθερία του ρομπότ - της Τεχνητής Νοημοσύνης - δε θα είναι απόλυτη. Απόλυτη σημαίνει παντελώς απροϋπόθετη. Απόλυτη σημαίνει, απολυμένη εντελώς, παντελώς, από οποιαδήποτε δυνατότητα προσδιορισμού εκ των προτέρων. Δηλαδή αυτό το πράγμα που κάνει τον άνθρωπο Άγιο, ή επικίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, με την ίδια δύναμη, λένε οι πατέρες της εκκλησίας που γίνεται κάποιος Άγιος, με την ίδια δύναμη κατεβαίνει στον Άδη. Και δεν μπορεί να έρθει ποτέ ένας ψυχολόγος, ένας βιολόγος και να σας πει, ‘’κοίταξε … οι μεταβλητές εδώ είναι τέτοιες, που με βάση τον τάδε αλγόριθμο βρίσκουμε ότι η πράξη του ανθρώπου θα ‘ναι αυτή’’. Μόλις το πει αυτό, έχει πέσει έξω. 

……..  Δεν υπάρχει μία βιοχημεία της ελευθερίας ………….

………………..  Ξέρετε, έχω γράψει στο βιβλίο μου για τον ολοκληρωτισμό και το οφείλω αυτό  στο Χανς Φρέιερ, έναν πολύ σημαντικό στοχαστή - πολύ λίγο γνωστό στην Ελλάδα, στη μεταναζιστική Γερμανία - ο οποίος είπε ότι το ανθρωπολογικό χαρακτηριστικό του ολοκληρωτισμού είναι ότι θα σας πει ‘’ξέρω τις ανάγκες του ανθρώπου και ποιος είναι ο άνθρωπος’’. Και ορίζοντας τον άνθρωπο, θα τον ορίσει με ένα τέτοιο τρόπο, που το μετά από λίγο θα νιώθω ασφυξία. Αλλά οι ανάγκες οι οποίες επιτρέπεται να περάσω από την τρύπα αυτή, τη σχισμή που ανοίγει, είναι πολύ συγκεκριμένες και αυτές είναι το σεξ, ο φόβος του θανάτου, η ανάγκη για τροφή και η θέληση για δύναμη για το κάνουμε λίγο πιο βαθύ.

………………………..

Τώρα στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να το δούμε έτσι διότι ο άνθρωπος πρέπει να βρει τον τρόπο να μη μεταβληθεί το ανθρώπινο ‘’είναι’’ με όλες αυτές τις αλλαγές, διότι θα εισάγουμε πράγματα στο ανθρώπινο ‘’είναι’’ μέσα, τα οποία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μία τελείως άλλη ανθρωπολογία, η οποία είναι αχαρτογράφητη. Παντελώς και κυρίως δεν ελέγχεται. Εκτός αν εννοούμε έλεγχο, τον οικονομικό έλεγχο.

Είμαστε σε μία πάρα πάρα πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της ανθρωπότητας ολόκληρης.

(Π. Νικ. Λουδοβίκος - απόσπασμα)

https://youtu.be/JIQuVrAKbyE