ΗΓΕΤΗΣ ή MANAGER ;

2014-02-05 00:17

ΗΓΕΤΗΣ ή MANAGER

 

ΜΑΝΑΤΖΕΡ

ΗΓΕΤΗΣ

Διορίζεται

Αναδεικνύεται - Δημόκλητος

Αμοίβεται

Ανάργυρος

Γνώστης του τομέα διαχείρησής του

Γνώστης παντός επιστητού

Έξυπνος

Ευφυής

Χρησιμοποιεί νόμιμη – ‘’δοτή’’ δύναμη (εξουσία)

Χρησιμοποιεί προσωπική δύναμη

Δίνει οδηγίες – εντολές, ανταμοιβές - τιμωρίες

Περνά όραμα, εμπνέει πείθει.

Ελέγχει

Κερδίζει εμπιστοσύνη

Δίνει έμφαση στις διαδικασίες στα συστήματα και στη λογική-μυαλό

Δίνει έμφαση στους ανθρώπους, τα συναισθήματα-καρδιά

Κινείται σε προκαθορισμένα - τυπικά πλαίσια

Ανοίγει ορίζοντες, διευρεύνει τα πλαίσια

Δέχεται και διαχειρίζεται την κατεστημένη κατάσταση (status quo) –Διατηρεί - μιμείται

Προκαλεί το κατεστημένο, κάνει αλλαγές, καινοτομεί - πρωτοτυπεί

Αποδέχεται την πραγματικότητα

Ερευνά την πραγματικότητα

Βραχυπρόθεσμη προοπτική

Μακροπρόθεσμη προοπτική

Αναρωτιέται πως και πότε

Αναρωτιέται τι και γιατί

Κάνει τα πράγματα σωστά

Κάνει τα σωστά πράγματα

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ - Αθηνα 2002 - Δ. Μπουραντάς (σελ 315)

https://kmas01.pblogs.gr/2008/02/hgeths-h-manager.html  - Κ. Μαστοράκης

 

Είναι η ηγεσία αντικείμενο εκμάθησης, ή ο ΗΓΕΤΗΣ μόνο (φυσικός εκ γενετής) δύναται να αφομοιώσει στοιχεία από μαθήματα ηγεσίας (ήτοι, κατανόηση σκέψης και δράσης άλλων ηγετών); Με λίγα λόγια, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Κολοκοτρώνης κι άλλοι σπούδασαν ηγεσία, ή οι διδάσκοντες ‘’ηγεσία - managment’’ προσπάθησαν να τους αποκρυπτογραφήσουν προκειμένου να δημιουργήσουν ‘’ανεπιτυχώς’’ κλώνους αυτών, θεωρώντας ότι η ηγεσία μαθαίνεται. Μήπως δηλαδή πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για ηγεσία, αλλά να μιλάμε για διαχείρηση μόνο; Δεδομένου ότι αν ίσχυε το αντίθετο, οι καθηγητές με αντικείμενο το μάνατζμεντ και την ηγεσία θα ήταν ‘’de facto’’ και οι καλύτεροι manager ή ηγέτες.

Το πρόβλημα του Ελληνικού Στρατού (όπως της και ελληνικής δημόσιας διοίκησης εν γένει) είναι ότι έχει θεσμιστεί έτσι (βλ. Εκπαιδευση στη ΣΣΕ, όπου προβάλεται μονίμως το πρώτυπο του ηγέτη), ώστε να αναδεικνύει διαχειριστές, που νομίζουν ότι είναι ηγέτες και όχι τους ΗΓΕΤΕΣ.

Συνήθης είναι η απλοική αντίληψη ότι είμαι ηγέτης, εφόσον ηγούμαι (είμαι δηλαδή κάπου στην πυραμίδα της δομής διοίκησης).

Η νοηματική – ιστορική ‘’φόρτιση’’ της λέξης όμως είναι τόσο ισχυρή, που μας συνδέει-κατατάσει υποσυνείδητα στο ‘’πάνθεον των ηρώων’’. Αυτών που συνήθως ξεχωρίζουν, διακρίνονται, δεν σφάλουν, κατέχουν καλύτερη αντιληπτική ικανότητα τουλάχιστον από τους υφισταμένους. Και όλη αυτή η αντίληψη απορρέει συνήθως από τη ‘’τυχαία’’ ‘’εν πολλοίς’’, θέση μας την δομή διοικήσεως, εφόσον πρόκειται περί διορισμού, ή τοποθέτησης, ή ανάθεσης καθηκόντων.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε στο σύνολο (συντριπτική πλειοψηφία) διαχειριστές – manager (κάτι που δεν είναι κακό, ίσα-ίσα, το αντίθετο). Όσο πιστεύουμε ότι είμαστε ‘’ηγέτες’’, δεν αφήνουμε χώρο στους πραγματικούς ΗΓΕΤΕΣ να εκκολαφθούν. Αυτό νομίζω είναι ο καρκίνος του στρατού και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης γενικότερα.

ΤΕΣΤ ΗΓΕΤΗ

Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με ανθρώπους ή να πολιτευτείτε. Πριν το αποφασίσετε, κάντε το δικό σας test αν είστε ηγέτης:

Γυρίστε το κεφάλι πίσω και κοιτάξτε αν σας ακολουθεί κανείς!

ΝΑΛ