Η Απομυθοποίηση της Λογικής

2014-06-26 00:44

Η απομυθοποίηση της λογικής, των αντικειμενικών δεδομένων και της επιστημονικότητας, είναι κάτι που διαρκώς διαπιστώνει κανείς, εάν φυσικά απλά παρατηρεί.

Πως  αλλιώς ερμηνεύεται η διαφορετικότητα των αντιλήψεων στους ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, που έχουν διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο (από πολύ χαμηλό, έως πολύ υψηλό), σε μικρές, μέσες και μεγάλες κοινωνίες, ενώ τα δεδομένα είναι τα ίδια. Ο προσεκτικός παρατηρητής δε, θα δει ότι η διαφορετικότητα των απόψεων δεν καθορίζεται από το μορφωτικό επίπεδο του ατόμου.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μικρή κοινωνία, αυτή της Ελλάδας και ένα θέμα, αυτό της μεταφυσικής πίστης. Οι απόψεις διαφέρουν από: 

- αυτές των πιστών στους εξωγήινους και του τύπου ‘’μάτριξ’’ κοινωνίας μας (ως επί το πλείστον φασιστο-αρχαιολάγνοι), που συντηρούν και τρέφουν οι κάθε λογής ‘’Τηλε -βιβλιοπώλες’’, 

- αυτών που θρησκεύουν δήθεν ‘’ορθοδόξως’’ (διότι μάλλον πρόκειται περί πιστών μουσουλμανικο-προτεσταντικού τύπου θρησκευτικού μορφώματος), 

- αυτούς που δήθεν δεν πιστεύουν τίποτα (αλλά στην πραγματικότητα πιστεύουν τα πάντα, φτάνει σε αυτά να μην εμπεριέχεται Θεός), 

- αυτούς που πιστεύουν στην ‘’επιστήμη’’ (διαλέγοντας πάντα ένα από τα πολλά αντικρουόμενα μέρη της),  

- σε αυτούς που πιστεύουν στις δυνατότητες του πολιτεύματος και των κοινωνικών συμβολαίων (χωρισμένοι φυσικά σε πολλά αντίθετα στρατόπεδα σκέψης). 

 

Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες, αλλά νομίζω το νόημα δόθηκε. Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν δύο οικονομολόγοι από το ίδιο πανεπιστήμιο, να φρονούν αντιθέτως. Πως γίνεται το ίδιο να συμβαίνει με τους θεολόγους, πως με τους δασκάλους, πως με τους στρατιωτικούς, πως με τους πολιτικούς, αφού η ''κοινή λογική'' είναι μία και ''κοινή'' (!). Τα δεδομένα επίσης που τροφοδοτούν τη σκέψη, μάλλον είναι τα ίδια. Αν δεν είναι τα ίδια, τότε δεν έχουμε διαφωνία, δεν έχουμε καν θέμα προς διαφωνία. Αν δηλαδή εσύ φρονείς ότι μας κυβερνούν οι εξωγήινοι και εγώ ότι τα γλυκά έχουν πολλές θερμίδες, δεν διαφωνούμε πουθενά διότι η σκέψη μας αφορά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (δεδομένα).

Υπάρχει βέβαια και η άκρως συμβιβαστική σκέψη που λέει ότι η αλήθεια είναι μία και ο καθένας βλέπει ένα μικρό κομματάκι της. Μια όψη της. Ποια όψη της αλήθειας όμως μπορεί να ‘’βλέπουν’’, όσοι υποστηρίζουν ότι μας κυβερνούν οι εξωγήινοι; ή ότι ο Σώρρας, έχει 1 τρις δολ από πώληση στον Ομπάμα τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων και χαρίζει 600 δις στην Ελλάδα και ‘κεινη δεν τα παίρνει. Άρα η θεωρία της μερικής αλήθειας που όλοι κατέχουν, έχει κενά και γι αυτό απορρίπτεται.

Να μην επεκταθούμε και στη διαφορετικότητα των ‘’πιστεύω’’ των λαών απανταχού της γης! Εκεί χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα! Επίσης να μην επεκταθούμε στη διαφορετικότητα των φιλοσόφων κάθε εποχής, ή στη διαφορετικότητα των φιλοσοφιών κάθε εποχής!

Τελικά ο άνθρωπος θα πιστέψει αυτό που θέλει να πιστέψει και όχι αυτό που ‘’προκύπτει’’, από κάποιου είδους ‘’λογική’’ ανάλυση και κριτική σύνθεση αντικειμενικών δεδομένων. Όλες οι δοξασίες και ιδεοληψίες από ‘’λογικές’’ αναλύσεις προέρχονται. Για κάθε τεκμηριωμένο λόγο, υπάρχει αντίστοιχος ‘’τεκμηριωμένος’’ αντίλογος. Χάος!

Από που όμως προέρχεται αυτό το ‘’θέλω’’; Γιατί οι άνθρωποι ‘’θέλουμε’’ διαφορετικά; Ίσως γιατί είμαστε διαφορετικοί; και τι μ’αυτό, δυο διαφορετικοί δεν μπορούν να ‘’θέλουν’’ το αυτό;

Απορώ λοιπόν για ποιό λόγο τόσος διάλογος, τόση διαμάχη, τόση εχθρότητα, τόση διαφωνία, τόσα επιχειρήματα!

 

 ΝΑΛ