Είναι η Ελλαδική Κοινωνία Αυτιστική;

2017-01-22 13:02

Πριν από μερικά χρόνια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως ΥΠΕΘΑ, χαρακτήρισε τους στρατιωτικούς ως ''αυτιστικούς''.

Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή τότε. Αν όμως το σκεφτούμε καλύτερα θα διαπιστώσουμε ότι όχι μόνον ο Στρατός αλλά όλη η ελλαδική κοινωνία είναι αυτιστική. Οπότε ο πρώην υπουργός όντως έκανε προσβλητικό χαρακτηρισμό για το στρατό, αφού θεώρησε ότι μόνον αυτός ο χώρος παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα.

Βρήκα λοιπόν ένα επιστημονικό κείμενο για τον αυτισμό. Αντικατέστησα την έννοια ‘’αυτιστικό άτομο’’, με την ‘’αυτιστική συλλογικότητα’’ και πρόσθεσα κάποια δικά μου σχόλια σε παρενθέσεις.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα συνήθη χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιγράφουν σχεδόν κάθε ελλαδική συλλογικότητα (κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες).

Ας μη μας κακοφαίνεται ο χαρακτηρισμός, διότι ως κοινωνία όπως θα δούμε παρακάτω τελικά είμαστε αυτιστικοί.

Χωρίς καμιά πρόθεση να θίξω τους συνανθρώπους μας με την πολύ σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή του ‘’αυτισμού’’, παραθέτω τα παρακάτω.

Πάμε λοιπόν...

Η βαρύτητα των χαρακτηριστικών του αυτισμού διαφέρει από μία κοινωνική ομάδα σε άλλη, από μία επαγγελματική ομάδα σε άλλη καιι από λαό σε λαό. Από μία συλλογικότητα δηλαδή σε μία άλλη συλλογικότητα. Πλην όμως, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά του αυτισμού που είναι συνήθη στην μεγάλη πλειοψηφία των αυτιστικών κοινωνικών συνόλων (συλλογικοτήτων).

Ας δούμε πως ανιχνεύονται αυτά τα χαρακτηριστικά στην Ελληνική κοινωνία

1) Σοβαρή επιβράδυνση στην γλωσσική ανάπτυξη και επικοινωνία:

- Η γλώσσα εξελίσσεται πολύ αργά και κάποιες φορές δεν αναπτύσσεται καθόλου. Εάν τελικά αναπτυχθεί, η γλωσσική έκφραση παίρνει συνήθως παράδοξες μορφές, ή γίνεται ασυνήθιστη χρήση λέξεων χωρίς καμιά σύνδεση με την κανονική τους σημασία (τα greeklish της νεολαίας και η α-νοηματική χρήση λέξεων σε συνδυασμό με το φτωχό λεξιλόγιο και τις συνθηματικές εκφράσεις των μεγαλυτέρων που προέρχεται από πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδό τους όπως και την ιδεοληψία τους, αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του αυτιστικού συμπτώματος την κοινωνία μας).

- Ακόμα και αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν, μπορεί να χρησιμοποιούν ασυνήθιστες παρομοιώσεις ή να μιλούν με μία τυπική και μονότονη φωνή (ξύλινη πολιτική, συνδικαλιστική, εκκλησιαστική γλώσσα συνθημάτων).

- (Όλα τα παραπάνω περιγράφουν την αυτιστική κατάσταση, της υποβάθμισή της ελληνικής γλώσσας τις τελευταίες 10ετίες, που όποιος δεν αντιλαμβάνεται είναι όντως αυτιστικός).

2) Σοβαρή επιβράδυνση στην κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων:

- Οι αυτιστικές κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες και λαοί (συλλογικότητες), συχνά αποφεύγουν να σχετιστούν με άλλες και αποκόβονται από τον κόσμο γύρω τους (συνωμοσιολογία, νέα τάξη, Σώρρας, Μπίλντεμπεργκ, συνδικαλισμός αγροτών, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ).

- Δεν φαίνεται να θέλουν ή να ξέρουν πως να αλληλεπιδρούν με τους άλλους (Βαρουφάκης, Τσίπρας, και το σύνολο του πολιτικού κόσμου).

- Η ικανότητά τους να κάνουν φιλίες είναι προβληματική και είναι ανίκανες να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις απόψεις άλλων συλλογικοτήτων (αδυναμία κατανόησης προσφυγικού, ευρωπαϊκών κρατών, ανατολικών κρατών, Τουρκίας κλπ).

- (Χαρακτηριστικές συλλογικότητες με σοβαρότατο έλλειμμα κατανόησης σχέσεων είναι οι συνδικαλιστικές, επαγγελματικές, εκκλησιαστικές, πολιτικές και ιδεολογικές φατριές όπως εν γένει το σύνολο του ελληνικού λαού στις σχέσεις του με τα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη).

3) Ανακόλουθες μορφές αισθητηριακών αντιδράσεων:

- Μία αυτιστική συλλογικότητα μπορεί κατά περιστάσεις να δώσει την εντύπωση πως είναι κωφή και πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε ερεθίσματα (40 χρόνια μεταπολιτευτικού λήθαργου το αποδεικνύουν αυτό. Έξι χρόνια ‘’κρίσης’’ επίσης επιβεβαιώνουν περίτρανα την κωφότητα).

- Άλλες στιγμές πάλι, η ίδια συλλογικότητα μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν φυσιολογικό συμβάν, (όπως η λήψη κοινών δημοσιονομικών μέτρων, η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, τα ίχνη των αεροσκαφών στην ατμόσφαιρα, τη χρήση πιστωτικών καρτών).

- Η ίδια συλλογικότητα αυτή μπορεί να παρουσιάζει μια αναισθησία στην αδικία στη φαυλότητα (δεκαετίες πολιτικής και κοινωνικής φαυλότητας) και μια έλλειψη ανταπόκρισης στα ουσιώδη (τέχνες, γράμματα, πολιτισμός. πολιτική, πατριωτισμός) ή μια υπερβολική αντίδραση σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα (gay, μεταναστευτικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό, εκκλησιαστικό).

4) Ανομοιογενείς μορφές διανοητικών λειτουργιών:

- Η αυτιστική συλλογικότητα μπορεί να έχει ικανότητες σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς (ναυτιλία, τουρισμός, λαμογιά).

- Μπορεί να διαθέτει μέγιστη ικανότητα σε μερικές συγκεκριμένες λειτουργίες, σε σχέση με το γενικό επίπεδο λειτουργίας του (συσπείρωση έναντι κοινού εχθρού, ιδιαίτερη ικανότητα να αντιλαμβάνεται το δίκαιο στις διεθνείς σχέσεις - Γιουγκοσλαβία, ΙΡΑΚ, Λιβύη, Αίγυπτος, Ουκρανία, Αφγανιστάν).

5) Έκδηλους περιορισμούς δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων:

- Μία συλλογικότητα με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες πράξεις-συνήθειες, (όπως εκλογή ίδιων προσώπων και επανάληψη ηλιθίων παραδόσεων όπως φαιδρά διονυσιακά καρναβάλια, εκκλησιαστικές παραδόσεις δυτικού μεσαίωνα, γλέντια με διακοποδάνεια).

- Μερικές συλλογικότητες με αυτισμό μπορεί να μιλούν επίμονα ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα (συνδικαλιστές ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΛΜΕ, πολιτικοί, στρατός, Εκκλησία, κλειδωμένος ο καθένας στον κόσμο του).

- Η αυτιστική συλλογικότητα, επίσης, είναι πιθανό να έχει την ανάγκη να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα ή το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα κατά τις διάφορες δραστηριότητές του (όλος ο Δημόσιος Τομέας στο σύνολό του).

- Αν γίνουν αλλαγές στις συνήθειες (μετατάξεις, αναδιοργανώσεις), η συλλογικότητα μπορεί να αναστατωθεί πάρα πολύ. Μερικές φορές η σύγχυση ή η αναστάτωση μπορεί να προκαλέσουν έντονα διαταρακτικές συμπεριφορές, όπως ξεσπάσματα οργής (διαδηλώσεις, κλείσιμο εθνικών οδών, απεργίες, καταστροφές περιουσίας, φόνοι).

- Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μία συλλογικότητα με αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά (επιστροφή στη δραχμή, εκλογή ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ή ΧΑ, ή Σώρρας). Αυτό οφείλεται σε μια ανικανότητα να κατανοήσει και να επικοινωνήσει.

Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις, ο αυτισμός δεν είναι θεραπεύσιμος.

Τη βάψαμε δηλαδή!

 

 

Σημείωση: To αρχικό κείμενο το οποίο επεξεργάστηκα είναι το παρακάτω

 

''Τα συνήθη χαρακτηριστικά του αυτισμού''

 

ΝΑΛ