Ημερολόγιο Κέντρου Προσφύγων

2016-05-02 16:33

 

20 Μαρ 2016

Κέντρο Μετεγκατάστασης Μάνδρας-Κουτσόχερο Λάρισας (750 χτες και συνεχίζουμε σήμερα)
95% Οικογένειες
60% παιδιά
75% Σύριοι
20% Αφγανοι
5% Ιρακ-Ιραν
(Πραγματικά στοιχεία, όχι από ΜΜΕ)

 

 

21 Μαρ 2016

3η μερα στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Μάνδρας-Κουτσόχερο Λάρισας (1000 πρόσφυγες μέχρι τώρα).
- Τα ποσοστά τα ίδια με χτες.
- Καταρρίπτεται επίσης ο μύθος ''δεν παίρνουν είδη που έχουν τον ερυθρό σταυρό'', κανένα θέμα!
- Επίσης, οι Αφγανοί παίζουν μπάλα με τους Σύριους με κερκίδα γυναικόπαιδα και από τις 2 χώρες.
- Επικρατεί απόλυτη ηρεμία, ευγένεια, ευγνωμοσύνη.
Συγνώμη αν χαλάω μερικούς μύθους!  Αλλά αυτά ΖΩ, αυτά λέω!

 

 

23 Μαρ 2016

Λοιπόν, ένας απολογισμός από τον καταυλισμό των προσφύγων, που νομίζω κάποιους θα τους ενδιαφέρει.

- Δεν πετιέται φαγητό (το αντίθετο, γίνεται σκοτωμός για παραπάνω), οι κάδοι σκουπιδιών μένουν άδειοι (επιπλέον διότι ΚΑΙΝΕ όλα τα σκουπίδια για να ζεσταθούν το βράδυ).

- Δεν τρώνε χοιρινό και ζαμπόν ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, όμως τρώνε σπανακόρυζο ΚΑΝΟΝΙΚΑ (διότι πολλοί έλεγαν ότι δεν το τρώνε). Στον καταυλισμό στη ''Ρόκα'' (Λάρισα) πέταξαν φαγητό (διότι ήταν σουβλάκια). Την οργάνωση εκεί δεν την είχε ο Στρατός και γινόταν ΧΑΜΟΣ. Τώρα τους έφεραν σε εμάς και τους 400 (Μάνδρα, Κουτσόχερο) και είναι όπως οι άλλοι που είχαμε.

- Άλλο Σύριοι, άλλο Αφγανοί. Οι Σύριοι ΔΕΝ ξεχωρίζουν από εμάς. ΄΄Ντρέπεσαι΄΄ (αισθάνεσαι αμήχανα) να τους δώσεις σάντουιτς στην ουρά του συσσιτίου  Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω, είναι να ξεχωρίσω τους Σύριους, από τους Έλληνες εργαζόμενους (Συνεργεία ηλεκτρολόγοι, Χημικών WC, υδραυλικών, επισκεπτών από οργανώσεις κλπ).

- Όλες (και οι Αφγανές), φοράνε τη μανδήλα, χωρίς να κρύβουν πρόσωπο και τονίζοντας τη θηλυκότητά τους, είναι πολύ περιποιημένες (φρύδια, μάτια, πρόσωπο γενικά, κλπ). Οι σχέσεις ανδρών-γυναικών, (εκτός από το ότι μπαίνουν σε ξεχωριστές σειρές κατά τη διανομή συσσιτίου), δεν φαίνεται να διαφέρουν από τις γνωστές σε μας.

- Οι Αφγανοί έχουν χαμηλότερο επίπεδο και όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να είναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ από αυτούς!!.

- Το Συντριπτικό ποσοστό είναι εξαιρετικά υπάκουοι (δεδομένου ότι είναι 1500 άτομα μέχρι τώρα). Όμως υπάρχουν μερικά ''ταραχοποιά στοιχεία'', νεαρής ηλικίας (περισσότερο Αφγανοί) που σπρώχνονται και δημιουργούν ''ανωμαλία'' και μπορεί η κατάσταση (δεδομένων των συνθηκών ΜΕΓΑΛΟΥ συνωστισμού) να ξεφύγει, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ θα ξέφευγε και αν επρόκειτο για συνωστισμό σε εκπτωτικό κατάστημα (Black Friday). Τους φοβίζει η πιθανότητα να μην επαρκέσει το φαγητό. Από τη στιγμή που θα καταλάβουν ότι επαρκεί καθημερινά και δε θα μείνει κάποια οικογένεια νηστική, τότε όλα είναι εύκολα.

- Χρησιμοποιούμε καθημερινά πάνω από 10 πρόσφυγες σε εργασίες (μεταφράσεις, διανομή συσσιτίου, έλεγχος σειρών προτεραιότητας, αγγαρείες, καθαριότητες χώρου κλπ).

- Για επείγοντα περιστατικά το ΕΚΑΒ!

- Δεν έχουν κανένα(φανερό τουλάχιστον) πρόβλημα με εμάς ως χριστιανούς. Αντιθέτως έχουν τεράστια προβλήματα μεταξύ τους (Σύριοι-Αφγανοί), και όλοι χλευάζουν τους Τούρκους !

- Με ανησυχεί το γεγονός της τρομακτικής αύξησης του αριθμού. Είναι 1500 σήμερα. Στους 2000 και προϊόντος του χρόνου, χωρίς προοπτική .... !?

Αυτά για την ώρα

 

 

26 Μαρ 2016

Υπάρχει ένα ΠΟΛΥ μεγάλο πρόβλημα όσο αφορά στη διαχείριση των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας.

Λέγεται ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Οι διάφορες οργανώσεις λοιπόν όπως και κάθε πικραμένος, νομίζει ότι άμα φέρει σε 1500 πρόσφυγες πέντε γκοφρέτες, δύο σοκολάτες οκτώ γάλατα, τρία πατατάκια και πέντε μπισκότα, έκανε την καλή του πράξη για μισή ώρα και ευτυχισμένος και κατασυγκινημένος θα επιστρέψει στο σπίτι του, φουσκωμένος σαν το παγώνι για τον αλτρουισμό τα ευγενικά αισθήματα και την διαφορετικότητά του από τους λοιπούς.

Δεν καταλαβαίνουν οι ταλαίπωροι, ότι η μόνη ανάγκη που καλύπτουν είναι αυτή της θωπείας του αρρωστημένου συναισθηματισμού τους.

Τους λέω λοιπόν, ''αν μας φέρετε 500 κουτιά γάλα, μπορούμε να τα διαχειριστούμε αξιοπρεπώς. Το ίδιο αν φέρετε 500 τσιπς. Το ίδιο αν φέρετε 500 κρουασάν. Τα βάζουμε μαζί στη διανομή συσσιτίου ή δείπνου ή πρωινού και τελειώσαμε''.

''Αν μας φέρετε σακουλάκια με διάφορες βλακείες που διάλεξε το παιδάκι σας ή η ευαίσθητη μαμά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα''.

''Όχι'' λένε αυτοί. Επιμένουν ότι έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμπειρία και είναι πανεύκολο γι αυτούς. Θα τα μοιράσουν αυτοί.

Λογομαχίες και καυγάδες επί μακρόν και εις μάτην! Που να παλέψεις με ΗΛΙΘΙΟΥΣ και ειδικά όταν είναι πολλοί! 
(αντιρατσιστικές οργανώσεις, ακτιβιστές, απλοί ''ψυχοπονιάρηδες'' πολίτες).

Ο καθένας με το σακουλάκι του ή το πορτ μπαγκαζ του.
Μετά από μισή ώρα διαπραγματεύσεων σε υψηλούς τόνους, τους λέω ''άντε περάστε, να δούμε τι θα καταλάβετε''.

Σε μισή ώρα φώναζαν βοήθεια και έφευγαν με την ουρά στα σκέλια.

Νόμιζαν οι καημένοι ότι είναι εύκολο να πας σε 1500 άτομα και να πεις ''να, πάρτε πέντε πατατάκια'', ''συγνώμη δεν έχουμε για όλους'' κλπ. Σχεδόν λυντσάρισμα και πολλοί τραυματισμοί (ευτυχώς ελαφροί) σε παιδιά και ενήλικες.

''Μείνετε, που πάτε'', τους φώναζα. ''Από τώρα φεύγετε; Μείνετε να δείτε τι σημαίνει υποδειγματική σίτιση 1500 προσφύγων από τις ΕΔ''.

Δυστυχώς το ίδιο έργο παίχτηκε πολλές φορές σήμερα.

Ότι φτιάχνουμε τη μία μέρα, μας το χαλάνε οι ''ανθρωπιστές'' την επομένη!

 

 

2 Απρ 2016

Μετά απο 15 μέρες στο Κέντρο Φιλοξενίας 1500 Προσφύγων πλέον, αυτό που ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ, είναι η πλήρης απουσία της επίσημης εκκλησίας! 
Έχουν περάσει οι πάντες, όμως ούτε ένας ιερέας! 
Εύκολη πλέον για μένα η ερμηνεία της αρρωστημένης μας κοινωνίας. Ησθένησε βαριά, πρώτα η εκκλησία.

 

 

6 Απρ 2016

Απολογισμός μετά από 20 μέρες (μέρα-νύχτα), στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Λοιπόν, διαδίδονται πολλά στα ΜΜΕ γράφονται ακόμα περισσότερα στα blogs.

Κάθε ένας από εμάς επιλέγει να ενημερωθεί από αυτόν που ‘’τα λέει’’ όπως εμείς θέλουμε να τα ακούσουμε και επιλέγουμε ως ‘’αλήθειες’’ όσα συμφωνούν με την προ – κατασκευασμένη (προ-κατειλημμένη), άποψή μας.

Εδώ θα μιλήσω μόνο για αυτά που είχα την ευκαιρία να βιώσω και όχι ότι άκουσα. Προσπάθησα δε, ΠΑΡΑ πολύ να αφήσω τις προσωπικές μου προ-καταλήψεις ΕΚΤΟΣ!

Κατέληξα στα κάτωθι.

Ο καταυλισμός των 1500 ατόμων στη Μάνδρα είναι αριθμητικά ανάλογος με μία κωμόπολη ή ένα μεγάλο χωριό.

Όμως :

1. Η έκτασή που καταλαμβάνει είναι ελάχιστη σε σχέση με αντίστοιχη κωμόπολη.

2. Οι οικογένειες αποτελούν το 95% και τα παιδιά αποτελούν το 35% του πληθυσμού (500 παιδιά, 55 βρέφη, 15 εγκυμονούσες).

3. Οι κάτοικοι του δεν μένουν σε σπίτια αλλά σε σκηνές των 6 ατόμων (ο ένας πάνω στον άλλο).

4. Τα παιδιά έχουν χρόνια ή μήνες να πάνε σχολείο.

5. Οι κάτοικοί του ενδεχομένως έχουν περπατήσει για μήνες.

6. Οι κάτοικοί του δεν έχουν θέρμανση ή σκίαση (0° C μερικά βράδια, βράζει ο τόπος την ημέρα).

7. Οι κάτοικοί του δεν κατέχουν τίποτα παρά τα ρούχα τους και ότι τους δίνουμε εμείς. Δεν έχουν βρεφικές πάνες, βρεφικές τροφές, σαπούνια και πολλοί δεν έχουν παπούτσια.

8. Οι κάτοικοί του, ακόμα κι αν έχουν χρήματα, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.

9. Οι 1500 κάτοικοί του χρησιμοποιούν 40 χημικές τουαλέτες και 20 ντουζ.

10. Οι κάτοικοί του ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Από τις υψηλότερες όπως πολιτικοί (υπουργοί), γιατροί, δικηγόροι και εκπαιδευτικοί έως κοινοί εγκληματίες και διακινητές λαθρομεταναστών. Τα ποσοστά νομίζω (χωρίς να έχω επίσημα στοιχεία), είναι αναλογικά με μία αντίστοιχη ελληνική κωμόπολη.

11. Οι κάτοικοι του, δεν ανήκουν όλοι στο ίδιο έθνος. Αντιθέτως είναι ‘’εχθροί’’ (Σύριοι και Αφγανοί).

12. Είναι κατά πλειοψηφία ήρεμοι ευγενικοί και ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ!

13. Η κωμόπολη αυτή δεν είναι στην πατρίδα τους αλλά μία ξένη χώρα που δεν μιλούν την γλώσσα της και δεν επιθυμούν να μείνουν. Στην πατρίδα τους δεν υπάρχει τίποτα γι αυτούς. Βομβαρδισμένα σπίτια και περιουσίες, όσο αφορά στους Σύριους. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε ένα κράτος που έχει πόλεμο 40 χρόνια, όσο αφορά στους Αφγανούς.

14. Η ιατρική κάλυψη, ΕΛΑΧΙΣΤΗ και οι ανάγκες ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, ειδικά στα παιδιά. Μεγάλοι ΑΠΟΝΤΕΣ, οι Έλληνες ιατροί!!! Κάνα-δυο εθελοντές μόνο, για δύο ώρες το πολύ τη μέρα.

15. Το σημαντικότερο όμως είναι η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ και η έλλειψη ημερήσιας απασχόλησης.

Οπότε ΝΑΙ:

1. ΝΑΙ, πετάνε σκουπίδια παντού (τα οποία μαζεύουν αν τους πούμε εμείς και τώρα τελευταία έμαθαν και δεν πετούν πλέον). Στις μονάδες ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ που υπηρέτησα, τα σκουπίδια ήταν ΠΟΛΥ περισσότερα και οι ΈΛΛΗΝΕΣ στρατιώτες μας πολλές φορές αφοδεύουν στα πλακάκια, στους όρχους και βούλωναν τις τουαλέτες ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ. Αυτοί εδώ δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα τέτοιο κρούσμα.

2. ΝΑΙ, γκρινιάζουν με παιδικότητα για την έλλειψη γιατρών για τα βρέφη που δεν μπορούν να αναπνεύσουν ή έχουν πυρετό ή κάνουν εμετό συνεχώς.

3. ΝΑΙ, έχουν ‘’υπερβολικές για πρόσφυγες απαιτήσεις’’, όταν δεν τρώνε ρύζι με γαρίδες (Αφγανοί), διότι δεν αναγνωρίζουν τις γαρίδες και η μυρωδιά τους θυμίζει χαλασμένο φαγητό.

4. ΝΑΙ, τα παιδιά παίζοντας μας κατέστρεψαν 2 αποθηκευτικούς οικίσκους. ΝΑΙ μπορεί να μας καταστρέψουν και μερικές σκηνές (κάνουν τσουλήθρα στις σκεπές).

5. ΝΑΙ, κάνουν ‘’ντου’’ σε ‘’εύκολες’’ αποθήκες με τρόφιμα, πιο πολύ για πλάκα και ιδίως τα παιδιά.

6. ΝΑΙ, υπάρχει διακινητής -τες, λαθρομεταναστών - προσφύγων. Άκρως εγκληματικά στοιχεία.

7. ΝΑΙ, υπάρχουν ΌΛΑ όσα υπάρχουν, όπου κατοικούν 1500 ΑΝΘΡΩΠΟΙ σε ένα χώρο για 50. και η οροφή είναι 3000 φυσικά. Ας λογαριάσουμε λοιπόν ξανά τις παραπάνω αναλογίες.

8. ΝΑΙ, αν παίρναμε μία κωμόπολη Ελλήνων και την βάζαμε να ζήσει στις παραπάνω συνθήκες, νομίζω ότι δεν θα παρατηρούσαμε καμία διαφορά.

Με τα παραπάνω δεν θέλω να σχολιάσω ούτε θέλω να επηρεάσω κανέναν υπέρ ή κατά εθνικών ή διεθνών πολιτικών επιλογών.

Δεν θέλω να βρω, ούτε να σχολιάσω τις αιτίες του προσφυγικού, τους υπεύθυνους, τους ‘’σχεδιαστές’’, ή τις σκοπιμότητες. Ούτε τα αποτελέσματα σε ενδεχόμενες εθνολογικές αλλοιώσεις κλπ. Ούτε θα σχολιάσω τοποθετήσεις του τύπου ‘’γιατί ήρθανε’’, ‘’γιατί δεν πάνε πίσω’’, ‘’είναι ριψάσπιδες και λιποτάκτες’’ κλπ.

Μπορώ άνετα να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με οποιονδήποτε πάνω σε αυτά τα θέματα, ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

ΕΔΩ, θέλω ΜΟΝΟ να περιγράψω κοινωνιολογικά και ανθρωπολογικά αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ που έζησα στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, για όποιον θα ήθελε αλλά δεν είχε την ευκαιρία να είναι στη θέση μου.

 

ΝΑΛ