Μητροκτόνοι και αδερφοκτόνοι (Σκοπιανό)

2019-01-17 11:05

Όχι δεν είναι προδότες οι υπέρμαχοι της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διότι:

1) Τι είναι προδότης;

Είναι αυτός που αθετεί ηθικές υποχρεώσεις.

Για να αθετήσει όμως κάποιος, ηθικές υποχρεώσεις, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τις αντιλαμβάνεται ως τέτοιες. Δηλαδή να έχει ανάλογο ήθος. Στην περίπτωση δηλαδή του μακεδονικού, να έχει πατριωτικό ήθος. Να είναι φιλόπατρις.

2) Τι είναι φιλόπατρις;

H έννοια αυτή δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Φιλόπατρις είναι αυτός που τιμά την πατρίδα του σε κάθε περίσταση.

3) Τι σημαίνει ‘’τιμώ’’;

Επίσης η έννοια αυτή δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι φιλόπατρις, εάν θεωρεί ότι ‘’τιμά’’ την πατρίδα του (πολλές φορές και μόνο που υπάρχει!).

Αν μαζέψουμε όλους αυτούς τους φιλοπάτριδες και τιμητές της πατρίδας, θα βρεθούμε σε τελείως διαφορετικές και υποκειμενικές προσεγγίσεις του όρου, κυμαινόμενες, από τα όρια της γελοιότητας μέχρι ίσως και τα όρια του ηρωισμού.

Κι αναρωτιόμαστε λοιπόν. Υπάρχει κάποιος τρόπος να διαπιστώσουμε ποιος είναι πραγματικά φιλόπατρις και ποιος όχι;

Νομίζω ότι υπάρχει. Υπάρχει μια έννοια που μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο και να ξεκλειδώσει την ερμηνεία. Είναι η έννοια της ‘’μητρότητας’’. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την έννοια της ‘’ιδιοκτησίας’’ (θα καταλάβαιναν καλύτερα οι πιο πεζοί). Όμως η έννοια της μητρότητας είναι καλύτερη.

Αν σκεφτούμε αυτή την πατρίδα ως ‘’μάνα’’, δεν είναι μόνο δικιά μας μάνα. Είναι και των νεκρών είναι και των αγέννητων. Και μάλιστα είναι περισσότερο δικιά τους, παρά δικιά μας.

Άρα όσον αφορά στο μακεδονικό, είμαι φιλόπατρις, όταν ρωτώ νοερώς τους πεθαμένους και τους αγέννητους, τι θέλουν αυτοί να κάνω με τη μάνα ΜΑΣ. Κι ότι μου απαντήσουν.

Αν δεν έχει κάποιος ΑΥΤΗ την αίσθηση του χρόνου και της ανθρωπότητας, αλλά ζει μόνο στο περιορισμένο παρόν του, τότε δεν μπορεί να αντιληφθεί την έννοια του χρέους και της ευθύνης (ήθος), συνεπώς δεν υπάρχει αθέτηση, ούτε προδοσία.

Όμως, μπορεί να μην είναι προδότης, αλλά είναι όμως γενοκτόνος (αφού εξαφανίζει τους προηγούμενους και τους επόμενους από την ιστορία) και μάλιστα αδερφοκτόνος. Ζει μόνο το δικό του παρόν, άκρως ευκαιριακά και ιδιωτικά (ως idiot).

Αυτοί λοιπόν που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ΔΕΝ είναι προδότες!

Είναι μητροκτόνοι κι αδελφοκτόνοι ιδιώτες.

NAΛ