Νικόλας Άσιμος, Σαββόπουλος, Rihanna και θρησκευτικά στο Λύκειο

2017-06-30 14:23

Φυσικά, δεν μπορούμε να πάρουμε απόλυτη θέση επί του θέματος της διδασκαλίας θρησκευτικών σε παιδιά δημοτικού.  Άποψή μου είναι ότι, εφόσον τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα αφαιρετικής σκέψης (επεξεργασία νοημάτων), τα θρησκευτικά όπως και κάθε νοηματικά υψηλή διδασκαλία, θα πρέπει να αποφεύγεται. Το παιδί απλά δεν κατανοεί τίποτα. Γι αυτό και στην εφηβεία (μετά 13 που αρχίζει η αφαιρετική σκέψη), απορρίπτει τα πάντα (όση πλύση εγκεφάλου κι αν έχει υποστεί στο σχολείο).

Όσοι ωρύωνται υπέρ της διδασκαλίας των θρησκευτικών στο δημοτικό, νομίζω άθελά τους διαπράττουν έγκλημα.

Για να προλάβω κάποιους, θέλω να τονίσω ότι αν θέλουμε κάτι να κάνουμε προς την κατεύθυνση της γνωριμίας του παιδιού με την Εκκλησία, είναι να το φέρουμε σε επαφή με τον τρόπο που Αυτή υπάρχει. Δηλαδή με την προσευχή, τη Θεία Λειτουργία, τα μυστήρια, με την πρακτική της  ζωής μας. Μια πρακτική που θα μιμείται προφανώς Αυτόν που εμείς θέλουμε να προμοτάρουμε (το Χριστό δηλαδή).

Τώρα, επί των δημοσιευμάτων που αφορούν στα τραγούδια του Νικόλα 'Ασιμου, του Σαββόπουλου και της Rihanna, εντάσσονται και αυτά στο πνεύμα της παραπάνω προσέγγισης. Μόνο που εδώ η ηλικία των παιδιών στα οποία αναφερόμαστε είναι παιδιά Λυκείου. Ικανά, αν θέλουν, να κατανοήσουν.

Οπότε, δεν είναι κατανοητή η εξαίρεση των ''περί ου ο λόγος'', ποιητών και ποιημάτων!

To τραγούδι του Άσιμου ‘’Μπαγάσας’’, αποτελεί ένα θεολογικότατο κείμενο. Συγκλονίζει με την υπαρξιακή του αγωνία. Είναι η τέλεια ανθρώπινη κατάσταση με την οποία οφείλει να διαλεχθεί άμεσα κάθε θρησκεία που σέβεται τον εαυτό της. Πολλώ δε μάλλον οφείλουν να τοποθετηθούν στην αληθινή απόγνωση του ανθρώπου -καλλιτέχνη, τα μέλη (ορθόδοξη Εκκλησία) ενός τρόπου ζωής που υπερβαίνει τα όρια μιας ‘’θρησκείας’’ και υπάρχει μόνο για να προτείνει τρόπο θεραπείας σε κάθε φιλότιμο, ελεύθερο αλλά και απεγνωσμένο πνεύμα όπως ο Νικόλας Άσιμος.

Για το Σαββόπουλο, τι να πούμε. Όλη του η σκέψη και η ποίηση ακτινοβολεί Ορθοδοξία. Όσο για το τραγούδι της Rihanna, θεολογικότατο, από κάθε άποψη.

(τα παραπάνω αφορούν τα δημοσ ιεύματα)

NAΛ