O Γνήσιος Έλλην και άλλα ευτράπελα!

2016-05-27 22:49

Κάθε μέρα (λες και δε έφταναν όλα τ' άλλα) γινόμαστε μάρτυρες ενός καυγά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά στο internet. Ο καυγάς αφορά στα πρωτεία ελληνικότητας. Ποιος τα ‘χει!

Οι ‘’παροικούντες εν Ελλάδι’’ χριστιανοί ή οι ‘’αρχαιοελληνιστές’’; Ποιοι είναι Έλληνες; Οι ‘’παροικούντες εν Ελλάδι’’ εθνικιστές ‘’δεξιοί’’, ή οι διεθνιστές ‘’αριστεριστές’’;

Αυτός ο καυγάς ΔΕΝ αφορά μόνο σε ανθρώπους με χαμηλό θα λέγαμε μορφωτικό επίπεδο αλλά και ανθρώπους των ''καλυτέρων οικογενειών''. Όλοι δε, για την υποστήριξη των απόψεών τους, αναφέρονται σε άλλα υψηλής (υποτιθέμενης) καλλιέργειας και γνώσεων πρόσωπα.

Με δεδομένο ότι πολλά θέματα δεν είναι μόνο θέμα ‘'απόλυτης’’ κατεχόμενης γνώσης αλλά κυρίως προσωπικής εμπάθειας που επιλεκτικά χρησιμοποιεί τη γνώση ιστορικών γεγονότων ως εργαλείο, ας εξετάσουμε το θέμα των αντιμαχομένων.

Ούτε οι μεν, ούτε οι δε, φύτρωσαν.

Οι ‘’αρχαιοελληνιστές’’, σίγουρα έχουν χριστιανικό παρελθόν, ως απόγονοι του ‘21, όπως και οι χριστιανοί, σίγουρα έχουν αρχαιοελληνικό ή ρωμαίικο παρελθόν, ‘’ως απόγονοι των αρχαίων και των Ρωμαίων’’.

Οι διεθνιστές σίγουρα έχουν εθνικιστικό παρελθόν (πάλι ως απόγονοι του ‘21) και οι ‘’εθνικιστές’’ σίγουρα διεθνιστικό παρελθόν (ως απόγονοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας).

Το παρελθόν παρακαλώ να υπολογίζεται σε αιώνες (Κλασσικοί , Ελληνιστικοί χρόνοι, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Τουρκοκρατία, Νεώτερη Ελλάδα).

Έτσι είναι με τις ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ. Κάθε ένας προσκολλάται σε μία.

Πολλοί είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Η ψυχολογία και η ψυχιατρική και η θεολογία είναι επιστήμες οι οποίες μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά. Οι ιδεοληψίες (σόρρυ ιδεολογίες ήθελα να πω), υπήρχαν ανέκαθεν και θα υπάρχουν ‘’εις τους αιώνας των αιώνων’’.

Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να ισχυριστεί κανείς ότι η μετάβαση από μία ιδεολογία (κομμουνιστής, δεξιός, χριστιανός, αρχαιολάτρης, εβραίος, κλπ), σε μία άλλη σου αλλάζει και την εθνικότητα ή καλύτερα, τη ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Με αυτή την τελευταία σκέψη καταρρίπτεται και η αστεία άποψη περί γονιδιακής συνέχειας του ελληνισμού, διότι αν κάποιος ΕΙΝΑΙ Έλληνας λόγω γονιδίων, ε τότε καμιά ιδεολογία δεν μπορεί να του αφαιρέσει την ελληνικότητα. Αν όμως ισχύει το αντίθετο και η ελληνικότητα σχετίζεται με ιδεολογίες, ε τότε η άποψη της γονιδιακής συνέχειας (που παρεμπιπτόντως είναι αντικείμενο της ζωολογίας και όχι της ιστορίας) πάει περίπατο.

Θα κάνω μια παρένθεση για να διευκρινίσω ότι, χρησιμοποιώ τη λέξη ‘’ιδεολογία’’ που είναι άκρως υποτιμητικός χαρακτηρισμός, για τα ‘’πιστεύω’’ όλων των προηγούμενων κατηγοριών, αλλά αυτοί πρώτοι ως οπαδοί υποβίβασαν τις υψηλές αξίες σε ποδοσφαιρικά ιδεολογήματα (δογματικώς περιφραγμένα δηλαδή συνθήματα).

Συνεχίζοντας θα συμπληρώσουμε επίσης, ότι το συλλογικό υποκείμενο αλλάζει. Άλλος ήταν ο ‘’Έλληνας’’ του 450 πΧ, άλλος του 300 πΧ, άλλος του 330 μΧ, άλλος του 800, 1500, του 1800, άλλος ο σημερινός .

ΔΕΝ γίνεται να υποστηρίζουμε ότι ο γνήσιος Έλληνας ανήκει σε ΜΙΑ ιστορική περίοδο, στην οποία μάλιστα μπορούμε να επιστρέψουμε πολιτισμικά αν το θελήσουμε! Είναι σα να έχει τη δυνατότητα ο άνθρωπος να ξαναγίνει πίθηκος κι αυτό να θεωρείται καλό.

Ας αφήσουμε πίσω για λίγο τα πάθη μας κι ας διαλεχθούμε με την πιθανότητα να ‘χει δίκιο ο Α. Βακαλόπουλος, όταν λέει ότι ‘’από την αρχαιότητα ως σήμερα, η διαχρονική ελληνική συνείδηση κυλάει σαν ένα υπόγειο ρεύμα ιστορικών αναμνήσεων, ιδεών, πεποιθήσεων, παραδοχών, αξιών, ηθών και εθίμων, που με όχημα ‘’τη γλώσση, τω βίω και τω χαρακτήρι’’ μεταδίδονται στη διαδρομή των αιώνων από γενιά σε γενιά’’.

Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, όλοι είμαστε ΤΟ ΙΔΙΟ Έλληνες, ασχέτως με το τι ερμηνεία και ως εκ τούτου ΑΞΙΑ θα δώσουμε στο ''επίθετο'' ΕΛΛΗΝΑΣ σήμερα. Υπάρχει ΚΑΙ σήμερα το συλλογικό υποκείμενο ΕΛΛΗΝΑΣ, ασχέτως αν δε μοιάζει με κάποιο προηγούμενο και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταλλαχθεί σε κάτι προγενέστερο.

 

ΝΑΛ